Novosti 27.5.2019

Обновљење храма Светог Николе у Дувну (Томиславграду)

Smiley face

У прву суботу по празнику Преноса моштију светог Николе, парохија дувањска и њен саборни храм прослављају своју славу већ више од десет година. До последњег рата у БиХ Дувно је било активна парохија са сталним свештеником, оцем Бранком Зеленом. Међутим, почетком рата скоро сви парохијани ове парохије су се раселили широм свијета. Највише Дувњака данас живи у Аранђеловцу (Република Србија) и Орланду (САД).


Овогодишња слава цркве и парохије дувањске била је посебно свечана и историјска. Литургију је служио епископ ЗХиП г.Димитрије, па је самим тим то био историјски догађај јер је послије више десетина година епископ служио у Дувну. Друга радост је обновљење храма. Храм је иначе подигнут 1864.године. Захваљујући боголиким и богобојажљивим дувњацима, како је то у својој бесједи истакао владика Димитрије, храм је преживио последњи рат у коме су многе светиње страдале. Обновљење храма су реализовали својим прилозима, молитвама и добрим жељама Срби Дувна, Опћина Томиславград, Фрањевачки самостан Светих Ћирила и Методија из Томиславграда на челу са гвардијаном фра Сретаном Ћурчићем и многи други приложници и добротвори. По пројекту инжињера Драгана Брњоша и Чеде Маврака, радове је извела грађевинска фирма Невистић из Томиславграда.


Мало освећење храма и свету архијерејску литургију служио је епископ Димитрије уз саслужење свештеника Срђана Белензаде из Гламоча, Предрага Црепуље из Ливна, Небојше Радића и Милана Унковића из Мостара и домаћег пароха Радивоја Круља из Мостара, ђакона Бранислава Рајковића и Павла Ратковића, те многобројног народа. Обновљење су посебно увеличали вјерници дувањске парохије, те начелник опћине Иван Вукадин са сарадницима, браћа фрањевци и дувањски имам.


Обновљење храма парохија дувањска посвећује јубилеју 800 годишњице СПЦ и епархије ЗХиП. Црквени одбор на челу са свештеником Радивојем Круљем планира у току ове и следеће 2020.године да приступи обнови цркве Ваведења Пресвете Богородице на Мандиној Главици која се налази у близини археолошког налазишта средњовјековног Богородичног манастира Лабостина и парохијског дома у Томиславграду, чиме би завршили прославу овог значајног јубилеја наше цркве и наше епархије.


Smiley face

NOVOSTI 5.5.2019

UDRUŽENJEGRAĐANA „ SRBI DUVNA” BEOGRAD

OBAVJEŠTENJE:


Obavještavamo sve vjernike pravoslavne vjeroispovjesti i drugih konfesija, i ostale građane da će se u subotu 25.05.2019.godine, sa početkom u 9 časova, održati godišnja Liturgija u crkvi sv. Nikole u Duvnu , a istovremeno će se izvršiti i osveštavanje rekonstruisane crkve.

Ove godine se navršava 155 godina od podizanja crkve, podignuta je 1864g., tako da je to jubilej podizanja crkve.

Liturgiju i osveštenje crkve predvodiće Vladika Zahumsko Hercegovačke i Primorske Eparhije Dimitrije. Pozivamo sve zainteresovane Srbe iz Duvna i druge zainteresovane građane iz Srbije i Republike Srpske i Tomislavgrada da prisustvuju navedenim događajima.

Udruženje Građana “Srbi Duvna” Beograd i ove godine , šesti put zaredom, organizuju odlazak na godišnju liturgiju u crkvi sv.Nikolaja u Duvnu a ove godine i na osveštavanje rekonstruisane crkve sv.Nikole u Duvnu.

Polazak iz Arandjelovca je 24.05. u 20 časova, iz Beograda u 21 časova. Prevozna ruta je Aranđelovac-Beograd- Sremska Mitrovica-Bijeljina-Brčko-Tomislavgrad.

Prema planu putovanje, povratak je u nedelju 26.05.2019.godine u 9-10 časova.

Obezbeđen je besplatan smeštaj u Tomislavgradu. Svi koji se odluče da idu u Duvno obavezno da ponesu jedan od ličnih dokumenata, pasoš ili novu ličnu kartu.

Neće se vršiti nikakva rezervacija za putovanje. Svi koji su odlučili da putuju treba da izvrše uplatu troškova prevoza u iznosu 3500,00 dinara. Molio sve koji su se odlučili za odlazak u Duvno da uplate izvrše do 22,05,2019.godine, kako bi mogli organizatoru smještaja, poslati tačan broj putnika , radi obezbjeđenja smještaja.Izvršiocima uplate uplate poslije navedenog datuma ne možemo garantovati besplatan smještaj.

Ove godine je angažovan Autobus sa 50 sjedišta , što je mnogo komfornije i udobnije od autobusa-busa sa 22 sjedišta, koji je korišten za prevoz ranijih godina, jer se očekuje veći odziv za odlazak u Duvno zbog značaja i osvešćenej rekonstrisane crkve.


Uplatu izvršiti na račun Udruženja 160-380889-69, INTESA BANKA.


UPRAVA UDRUŽENJA