NOVOSTI 1.12.2017

IZAŠLA KNJIGA „POZNATI DUVNJACI“


Ovih dana iz štampe je izašla knjiga „Poznati Duvnjaci“ čiji je autor novinar Momčilo Karan. Knjiga sadrži biografije više od 260 ličnosti – rođenih Duvnjaka i ljudi porijeklom iz Duvna, kao i ličnosti koje nisu rođene u Duvnu ali su svojim radom i djelovanjem ostavili traga u tom mjestu. „Cilj mi je bio da budem objektivan i da u knjizi bude dostupna biografija svakog poznatog Duvnjaka, do koje sam mogao da dođem, u kraćem ili širem obimu. U mojoj knjizi su, a ne kao na nekim drugim mjestima, pripadnici ne samo jednog, već sva tri naroda - i hrvatskog, i srpskog, i muslimanskog“, kaže autor koji je na knjizi radio nekoliko godina. „Kroz biografije više od 260 ličnosti dobijena je i skoro kompletna istorija duvanjskog kraja od doba Rimljana do danas. Zbog toga napor koji sam učinio i ovo izdanje imaju posebnu vrijednost“, ističe Karan.


U knjizi su, između ostalih, biografije Mijata Tomića, fra Ivana Ančića, Boriše i Vlajka Kovačevića, Derviša i Selima Numića, Joze Bakrača, Mileta Perkovića, Ivana Brigića, Virgilija Nevistića, Sime Važića, Ivana Ivančića, Dževada Karahasana, Ivice Đikića, Ivića Pašalića, Gabriela Mioča, Mirsada Đuguma, Pere Tadića, dr Ivana Šarca, dr Ivana Bagarića, Muje Musagića, Anice Martinović-Kovač, Vjekoslave Huljić, Ešrefa Selimovića, Petra Miloša i mnogih drugih Duvnjaka.


Napor da napiše i objavi jednu ovakvu knjigu, autor kaže da je učinio i zbog toga da bi ostalo svjedočanstvo o pripadnicima srpskog naroda iz Duvna koji su bili uspješni kako u radu u njihovom rodnom kraju, tako i u drugim sredinama. Ta činjenica je posebno važna danas kada su Srbi iz Duvna protjerani i iseljeni, i kada mnogi žele da stvore utisak da ih tamo nikad nije ni bilo. Pored već spomenutih Boriše i Vlajka Kovačevića i Sime Važića, u knjizi se nalaze biografije Miloša Simića, Ljube Karana(Simarića), Luke (Rade) Bilanovića, Luke Karana Đeđe, Milana Zelena, Stanka Milisava Zeke, Vladimira Gvozdenovića, Ljubomira M. Hajdinovića, Nikole (Bože) Karana, Tome (Ljube) Karana, Sime (Save) Karana, Save (Rade) Karana, Milana (Rade) Karana, Branimira(Nikole) Karana, Momčila Karana, prof Bože Važića, Siniše (Marka) Karana....,a od Srba porijeklom iz Duvna - dr Nikodima Milaša, Milenka Karana, Lazara Bilanovića, Dušana (Božidara) Karana, dr Ljiljane Zelen-Karadžić, Siniše (Nikole) Karana, Miloša Bilanovića...


Svi koji su zainteresovani za kupovinu knjige mogu je naručiti od autora na tel. 064/16 26 663 ili na e-mail slakaran@eunet.rs . Cena knjige je 1.000 dinara.


Takođe knjiga se može kupiti u prostorijama izdavačke kuće „Svet knjige“ u centru Beograda, tačnije u Bulevaru despota Stefana 15 (bivša ul. 29. novembra), zgrada Energoinvesta, III sprat, iz lifta levo, poslednja kancelarija u tom hodniku; svakog radnog dana od 10.00 do 14.00 h. Cena je takođe 1.000 dinara.


Mole se svi Srbi Duvna i posetioci sajta koji su pročitali ovaj tekst da kažu i drugima da ga pročitaju i saznaju više o izlasku knjige „Poznati Duvnjaci“.

NOVOSTI 25.9.2017

DANI SRPSKE U SRBIJI


Tradicionalna manifistacija Dani Srpske u Srbiji ove godine održana je od 15. do 21. septembra.


Manifestacije je održana u 20 gradova u Srbiji, među kojima je i Arabnđelovac 18. i 19. septembra.


U program manifistacije 18. septembra u dvorani „Park“ prikazan je dokumentarni film Milana Kneževića i Dalibora Josipovića „Rašćani selo kojeg nema“ u produkciji saveza logoraša Republike Srpske, i promocija knjige Milana Karana „Srbi Duvna, život i stradanaj“


Taj celovečernji program bio je posvećen filmu i knjizi koji su vezani za Duvno, pa je taj dan, odnosno veče , bio i dan Srba iz Duvna u Aranđelovcu.


O knjizi i filmu , koji su bili predmet promocije govorili su: Milan Karan, autor knjige iz Aranđelovca Jovo Bajić, novinar iz Beograda , Božo Važić, profesor iz Banja Luke, Dalibor Josipović, režiser filma iz Banja Luke i Milan Knežević , snimatelj filma iz Banja Luke.


Promociji filma i knjige prisustvovalo je preko 150 građana Aranđelovca


UDRUŽENJE SRBI DUVNA


Slike mozete pogledati u galeriji

NOVOSTI 10.9.2017

Pokošeno i očišćeno groblje u selu Rašćanima u Duvnu , septembar 2017.godine.
Slike mozete pogledati u galeriji

NOVOSTI 1.6.2017

INFORMACIJA O ODRŽANOJ LITURGIJI U CRKVI SVETOG NIKOLE U DUVNU 28.05.2017.G


Udruženje građana „Srbi Duvna“ po črtvrti put, (2014-2017) organizovalo je odlazak Srba iz Srbije i Republike Srpske na liturgiju, koja se svake godine održava posljednje subote u mjesecu maju, posvećenu danu crkve sv.Nikole u Duvnu.

I ove godine se u crkvi okupilo oko 20 Srba iz Srbije i desetak iz Republike Srpske.Liturgiji je prisustvovalo dvadesetak vijernika katoličke crkve.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnikci opštine Tomislavgrad i Hercegbosanske županije, te fratri iz samostana i župe Tomislavgrad, po prvi puta liturgiji su nazočili i predstavnici Islamske vjerske zajednice: Amer-ef. Jugo, glavni imam Medžlisa IZ Tomislavgrad i Ibrahim Kapetanović, predsjednik IZ Medžlisa Tomislavgrad.

Liturgiju su predvodili mostarski, kupreški i livanjski svećenici – Nebojša Radić, Marko Đurić i Predrag Crepulja.

Održavanju liturgije u crkvi sv.Nikolaja u Duvnu organizuje i održava Srpska pravoslavna crkve, Eparhija Zahumsko-hercegovačka, koja daje dosta značaja ovom događaju, što se vidi po broja sveštenika koji učestvuju u služenju liturgije, i angažovanju u pripremanju i organizaciji iste.

Odziv Srba rodom iz Duvna, i svih koji su vezani za Duvno već četiri godine je zadovoljavajući

Značaj koji crkva daje okupljanju pravoslavni vjernika u Duvnu, još više motiviše i obavezuje da istrajemo u namjeri da svake godine posljednja subota u maju bude dan okupljanja, i da taj dan postane tradicija, i da se tog dana posjete naša sela, naša groblja i naš zavičaj.

Ovogodišnje okupljanje na liturgiji u crkvi sv. Nikole u Duvnu proteklo je u dobroj atmosveri. Dan je bio sunčan i bili su svi uslovi za obilazak sela i grobalja i moglo se uživai u proljetnim ljepotama Duvanjskog polja koje je u tom periodu puno zelnila i poljskog cvjeća.

Na grobljima u Rašćanima, Mandinu Selu, Cebari i na ruševinama crkve sv. Vavdenja presvete bogorodice na Mandinoj gradini u Rašćanima , ove godine , a nadamo se da će i sljedeće, sveštenici koji su služili liturgiju obavili su molitve za mrtve koji počivaju u navedenim grobljima.

Kao i prethodnih godina Opština Tomislavgrad obezbjedila je smještaj za 21 vjernika koji su stigli iz Srbije.

Gostoprimstvo domaćina i vrijeme, koje je bilo sunčano i toplo, bili su to idealni uslovi za boravak u Duvnu. Svim vjernicima kojio su putovali na liturgiju u Duvno zadovoljni su boravkom u Duvnu i puni su utrisaka o boravku i putovanju.

Nadaomo se da će ovaj događaj liturgija u Duvnu privući pažnju većeg broja Srab i da će idućih godina interesovanje za odlazak na liturgiju u Duvno biti još veće.


ORGANIZACIONI ODBOR

NOVOSTI 04.5.2017

OBAVESTENJE


Obaveštavamo sve zainteresovane Srbe iz Duvna i druge zainteresovane gradjane da Udruženje gradjana "Srbi Duvna" i ove godine organizuje odlazak na godisnju liturgiju u crkvi sv.Nikolaja u Duvnu.Liturgija ce se služiti u subotu 27.05. u 10 časova.Polazak je iz Arandjelovca 26.05. u 21 časova iz Beograda u 22 časova.Prema planu putovanje, povratak je u nedelju 28.05.

O svestaju ce pop Krulj dogovoriti sa prestavnicima opštine, i uslovi smeštaja bice naknadno obavljeni.

Svi zainteresovani treba da izvrše uplatu 3500,00 dinara na ime prevoza.Autobus koji vrši prevoz ima kapacitet za 20 putnika.

Posle uplate 20 karata, neće se dalje primati uplat.

Uplatu izvršiti na račun Udruženja

160-380889-69, INTESA BANKA.


UPRAVA UDRUŽENJA