NOVOSTI 30.5.2015

IZVEŠTAJ O POSJETI DUVNU-TOMISLAVGRADU

Udruženje Srba Duvna je i ove 2015.godine organizovalo odlazak Srba iz Srbije i Republike Srpske u Duvno, povodom godišnjeg dana crkve 22,maja i dana udruženja 29. juna.

Dan crkve Svetog Nikolaja u Duvnu je dan 22.maja , to je dan koji obilježava Srpska pravoslavna crkva kao dan prenosa moštuju svetog oca Nikolaja, kome je i posve’ena crkve u Duvnu i čije ime ona nosi.

U dogovoru sa Eparhijom zahumsko hercegovačkom i sveštenikom Radovanom Kruljem koji je zadužen za Duvanjsku parohiju , utvrđen je dan na koji će se svake godine održavati obilježavanje tog dana, a to je svaka posljednja subota u mjesecu MAJU. Taj dan je prilika da se okupimo, družimo i u rodnom mjestu i zavičaju obiđemo groblja svojih predaka i mjesta svog rođenja i rođenja svojih predaka.

I ove godine u Duvno je došlo oko tridesetak Srba rodom iz Duvna koji žive u Srbiji i Republici Srpskoj, a bilo je prvi put i omladine koji nisu rođeni u Duvnu, a to su Milica i Dušica Jovanović, ćerke Jelene(Jele Vojnove) Karan. Nadamo se da će sljedećih godina biti sve više omladine koja će želiti da obiđe mjesat rođenja svojih roditelja.

Ove godine mi koji smo došli iz Srbije prenoćili smo u Duvn, i to je bilo znatno manje naporno u odnosu na boravak u Duvnu prošle godine, kad smo se vraćali istog dana.

Vrijeme, za ovakvu vrstu druženja i obilazaka zavičaja, i prisustvovanje liturgiji koja se služi u crkvi na godišnjicu crkve , bilo je idealno.

Kao i prošle godine organizacija obilježavanja godišnjice crkve , koju je organizovala crkva uz suradnja i svestranu pomoć načelnika Vukadin Ivana i drugih rukovodilaca Opštine Tomislavgrada.

Ove godine liturgiji u crkvi i druženju na zajedničkom ručku prisustvovali su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dulić, presdsjednik skupštine Hercegbosanske županije Robert Bagarić, ministri u Vladi Hercegbosanske županije : ministra finansija Stipan Šarac, ministar prosvjete , znanosti kulture i sporta Petar Galić, ministar unutrašnjih poslova Darinko Mihaljević, načelnik Opštine Tomisklavgrad Ivan Vukadin, načelnik opštine Drvar Stevica Lukač i zastupnik u parlamentu doma naroda BiH Josip Mioč.

Za vrijeme boravka u Duvnu nismo imali nikakvih problema ili bilo kakvih neprijatnosti. Od strana opštinske uprave obezbjeđeno je prenoćište sa doručkom, za sve Srbe koji su došli iz Srbije, kao i ručak poslije održane molitve u crkvi.

Dobro vrijeme obezbijedilo je uslove da svi koji su došli obiđu svoje selo i groblje. Ove godine u posjeti zavičaju bilo je Srba koji su živjeli u Eminovu Selu, Oplećanu, Rašćanu, i Lipi.

Prilikom obilaska sela zapaženo je da je Srpsko groblje u Eminovu Selu očišćeno, pokošeno, posječeno žipržje i drugo drveće u groblju, koje je bilo u dosta zapušteno. Organizator čišćenja groblja je Gligorić Mirko koji živi u Sarajevu. Nadamo se da će se i u drugim srpskim grobljima organizovati redovno čišćenje grobalja u čijem finansiranju će učestvovati svi oni koji imaju želje i mogućnosti da se srpska groblja održavaju i da ne postanu zarasla u drveće i druge korove i šiblje.

U povratku za Srbiju vraćali smo se maršutom preko Paklina, sela Ravnog i Zvirnjače, gradova Prozora, Jablanice, Sarajeva, Sokoca, Han Pjeska, Vlasenice, Milića, Loznice, Šabca, i Beograda.

Posjetili smo Sarajevo i Baščaršiju , prešli preko Romanija, prošli pored Jablaničko i Ramskog jezera.

Utisci svih putnika bili su dobri, i svi su bili zadovoljni, i u svojim izjavama najavili da će se i iduće godine uputiti ka rodnom zavičaju i posjeti grobalja i mjestima svog rođenja i svojih predaka. Posebo moram da istaknem oduševljenje koje su iskazale djevojke Milena i Dušica, koje je oduševolo Duvanjsko polje i Gradina , koje je predivno izgledalo . Djevojke su uradile najviše snimaka, koje možete vidite u foto albumu sa ovog putovanja.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u organizaciji našeg dočeka i boravka u Duvnu, a prvenstveno načelniku Vukadin Ivanu i njegovim saradnicima koji su učestvovali na liturgiji i u organizacije našeg boravka. Posebno se zahvaljujemo i ocu Radovoju Krulju , koji je bio glavni organizator godišnje liturgije u crkvi sveti Nikolaj u Duvnu.

Izvještaj uradio vođa puta Karan Milan

NOVOSTI 9.05.2015

30. maja 2015. godine, Udruženje građana SRBI DUVNA u saradnji sa zahumsko-hercegovačkom eparhijom, a uz blagoslov episkopa Grigorija, organizuje godišnju molitvu u crkvi Sv. Nikole u Duvnu.

Polazak u Duvno je planiran u petak, 29. maja 2015. godine u večernjim satima iz Aranđelovca, preko Beograda i Bijeljine.

Organizovana je poseta na 2 dana, sa jednim noćenjem.

Troškovi prevoza iznose 3.500,00 dinara. Prenoćište je besplatno i obezbeđuje ga paroh Krulj.

Svi zainteresovani treba da izvrše uplatu za prevoz u iznosu od 3.500,00 dinara najkasnije do 20. maja 2015. godine radi obezbeđenja adekvatnog kapaciteta autobusa.

Uplatu izvršiti na tekući račun 160-380889-69 Intesa banka.

UPRAVNI ODBOR