NOVOSTI 20.06.2014

Informacija o obilježavanju velikog jubileja 150 godina srpske pravoslavne crkve u Duvnu, koja je podignuta 1864.godine iposvećena je sv. Nikoli>

Obilježavanje je , nažalost, proteklo bez vjernika pravoslavne crkve koji žive u Duvnu. Da obilježavanje tog jubileja nebi proteklo bez Srba, koji su do prije dvadesetak godina živjeli u Duvnu pobrinulo se Udruženje građana “Srbi Duvan”, koje je organizovalo odlazak na obilježavanje tog značajnog jubileja.

Odziv Srba iz Duvna , koji žive u Srbiji, nije bio na zavidnom nivo. Poziv za odlazak na obilježavanje značajnog jubileja odazvalo se dvadesetak Srba u Srbiji iz Duvna. Na put za Duvno krenulo je 20 Srba 13.6. u 22 sata iz Aranđelovca, preko Mladenovca, Beograda i Rume do Duvna. U Duvno smo stigli u jutatnjim časovima oko 9 sati. Prvo smo svi skupa posjetili srpsko groblje u Duvnu, upalili svjeću na ulazu u groblje za pokoj duši svih sahranjenih u tom groblju.

U 9,30 bili smo pred crkvom . Prema program aktivnosti tog dana , služba u crkvi je planirana da počne u 10 sati, prema program bilo je predviđeno da tog dana u Duvnu obilježavanju jubileja prisustvuje i vladika Grigorije, ali zbog obaveza koje nije mogao da odgodi, nije mogao da dođe tog dana u Duvno-Tomislavgrad.

Službu u crkvi služili su iguman žitomislićki Danilo Pavlović, kao vladikin izaslanik, paroh konjički Milan Buzanin, ii z Mostara Radovan Krulj i Nebojša Radić, i Marko Gojačić. U crkvi su prisustvovali sveštenici katoličke crkve gvardijan Ante, dekan fra Vinko, župnik fra Petar i fra Toni. Pored katoličkih sveštenika prisutni su bili i načelnik opštine Ivan Vukadin i predsednik županije sa ministri iz županije iz Livna.

U crkvi je bilo preko 40 Srba , koji su, pored nas iz Srbije, stigli iz Banjaluke, Sarjeva, Šipova, Grahova, Kupresa Mostara ,itd. U crkvu je prisustvovalo Hrvata iz Tomislavgarda, tako da je crkva bila puna.

Poslije službe u crkvi , opštinsko rukovodstvo je za sve prisutne u crkvi obezbjedilo ručak. Pečenje je obezbjedio Velimir Mihajlo iz sela Baljci, koji se sa svojom stokom: ovcama, konjima i kravama , vratio u selo Baljci ovog proljeća sa željom da tu ostane. Prisutni Hrvati i rukovodstvo opštine , bili sun a raspolaganju svim Srbima. Atmosvera pozitivna, odnos prema nama srdačan, svi Srbi su bili iznanađeni takvom pažnjom. Poslije ručka mi iz Srbije smo imali paln da obiđemo naša sela i groblja. Hrvati su sve Srbe odvezli u sela i bili im na raspolaganj cijelo vrijeme.

Sve je bilo dobro, samo je vrijeme pokvarilo ukupan utisak. Poslije ručka kad smo krenuli u sela počela je da pada kiša i stalno je padala do našeg polaska nazad pream Srbiji. Sela i groblja smo obišli, ali nije bilo mogućnosti da u selu i razgledanju naših sela uživamo. Na kraju , ispred udruženja “Srbi Duvna”, zahvaljujemo se rukovodstvu opštine Tomislavgrad, sveštenicim katoličke crkve i svim građanima Tomislavgrada koji su prisustvovali obilježavanju za nas značajnog jubileja, i koji su nam pružili značajnu pažnju, koja nam je bila značajna, jer je u podsvjesti mnogih Srba još je prisutan starh, Nadamo se da će , poslije ovog događaja, kod mnogih Srba, kod kojih je još postojao oprez, nestati strah i da će sa više sigurnosti dolaziti u svoje rodno mjesto i svoj zavičaj.

Udruženje građana “Srbi Duvna”

NOVOSTI 26.05.2014

Udruženje građana Srbi Duvna organizuje odlazak u Duvno (Tomislavgrad)

Povodom obeležavanja 150 godina postojanja crkve Svetog Nikole u Duvnu. Obeležavanje jubileja održaće se u subotu 14.juna 2014.godine ispred crkve Sveti Nikola u Duvnu uz prisustvo vladike Giorgija.

Polazak za Duvno je 13.juna 2014. godine u večernjim satima iz Aranđerovca kroz Mladenovac, Beograd, autoputem preko Mitrovice i Bijeljine.U Duvno se stiže u rano jutro 14.juna.Posle proslave 150-ogodišnjice, planiran je obilazak sela i groblja u Eminovom selu,Oplećana,Rašćana,Mandinog sela,Lipe-Kongore.Povratak je planiran u subotu poslepodnevnim časovima.

Zainteresovani za posetu Duvnu i proslavu 150-ogodišnjice crkve Sevtog NIkole treba da uplate 2.500,00 dinara za troškove prevoza na tekući račun Udruženje 160-380889-69.Ishrana nije uračunata u cenu.

NOVOSTI 15.05.2014


ZAPISNIK SA SASTANKA UDRUŽENJA GRAĐANA SRBI DUVNA I RADOVANA KRULJA , PAROHA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE IZ DUVNA

Sa sastanka predstavnika udruženja građana " Srbi Duvan " sa parohom srpske pravoslavne crkve iz Duvna Radovanom Kruljom i parohom zemunske parohije Brankom Zelenom , održanog dana 9 maja u Beogradu . .


Sastanak je održan u Hotelu Bristol u Beogradu. Na sastanku sa sveštenikom, parohom Duvanjsnjke parohije prisustvovali su članovi udruženja : Važić Pero - predsednik UO, članovi udruženja : Karan Rade Milan, Važić Ljube Tomo, Bilanović Save Božo, Važić Mijo - Žika, Bilanović Luke Ilija, Stanić Milana Milomir, Bilanović Mirka Ilija, Milisav Šćepana Luka, Karan Marka Siniša, Karan Tome Vladimir, Karan Tome Milenko, Karan Bože Nikola, Važić Luke Nikola, Važić Dušana Boško, novinar Jovo Bajić.

Sastanak je održan radi uspostavljanja saradnje u zajedničkim aktivnostima i radu Udruženja i Duvanjske parohije, sa ciljem da se Udruženje uključi u aktivnosti koje vodi Duvanjska parohija i da Udruženje da svoje prijedloge o pitanjima koja Udruženje smatra da se trebaju realizovati u programu Duvanjske parohije.Otac Radivoje Krulj, zahvalio se članovima Udruženja građana Srbi Duvna na značajnom odziv, i da se ugodno oseća u društvu prisutnih, koji su sa područja Duvanjske parohije. U svom uvodnom izlaganju, upoznao je prisutne sa aktivnošću koje on i crkva imaju na području Duvna u prethodnim godinama. Istakao je da je veoma teško raditi u mestu gde nema vernika, no da je zadatak crkve da opstane na području na kome je vekovima delovala i u težim uslovima.

U Tomislavgradu živi nekoliko vernika pravoslavne crkve, koji su voljni da se uključe u rad crkve. Misija crkve je da se bori za svakog vernika i da mu pomogne u skladu sa svojim mogućnostima u svakom trenutku. Paroh Radovan Krulj je upoznao prisutne sa namerom da se preko donatorskih sredstava podigne parohni dom. Stari dom bio je u lošem stanju, i prema mišljenjima stručnjaka, postojeći objekat je nemoguće dovesti u stanje normalnog korišćenja i bilo ga je neophodno srušiti i na tom mestu sagradti novi.

Prisutni članovi upoznati su sa idejom da se obnovi srušena crkva Vavadenja Presvete Bogorodice na Gradini u Rašćanima. Crkva je već jednom aplicirala za sredstva iz donacija, ali zbog nepotpunog projekta i druge dokumentacije program obnove nije prihvaćen. U toku je izrada kompletne dokumentacije i očekuje se da će na sledećem konkursu program biti prihvaćen.

Ipak, u ovom momentu, najznačajniji događaj u koji treba da se uključe i članovi Udruženja jeste obeležavanje 150 godina postojanja crkve Sveti Nikola u Duvnu - Tomislavgradu. Prema preliminarnom dogovoru u Eparhiji i sa vladikom Grigorijem, kao dan obeležavanja jubileja utvrđen je 14. Jun 2014. godine u Tomislavgradu.

Druga tema sastanka se odnosila na obnovu crkve na Gradini. Svi prisutni su bili mišljenja da je to prioritet i da ta crkva ima istorijski značaj, i to ne samo crkva već i sama Gradina na kojoj se crkva nalazi. Prema svim raspoloživim dokazima, na Gradini je postojao manastir Labostin, za koji se smatra da potiče iz XII veka. Iako je crkva na Gradini sagrađena tek krajem XIX veka, ima veći značaj od drugih sakralnih objekata u Duvnu. Nije slučajno da je to bio prvi verski objekat koji je srušen - miniran u ratu u BiH 9. aprila 1992. godine u 20 časova i 10 minuta.

Bilo je razgovora i o opravdanosti izgradnje parohnog doma s obzirom na to da je malo verovatno da će se u Duvno vratiti bilo ko od Srba koji su napustili svoj zavičaj 1992. godine. Samo ekonomski problemi i nemaština mogu naterati pojedine porodice da se vrati na svoj posed, što nije isključeno. U Duvnu trenutno živi 13-15 Srba, od kojih svi žive u mešovitim brakovima. Ideja da se u dom useli Stanić Željko nije prihvaćena sa naklonošću, imajući u vidu da je zajedno sa svojim bratom bio pripadnika XBO. No, crkva je ta koja ima zadatak da se bori za svakog svog vernika, pa čak i za one koji mogu da budu a nisu vernici pravoslavne crkve, bez obzira kojem narodu pripadaju.


Po pitanju prioritetne teme sastanka - obeležavanja jubileja crkve Svetog Nikole - najbrže i najlakše je postignut dogovor. Dogovoreno je da se dan obeležavanja umesto nedelje 15. Juna pomeri na subotu 14. Juna, kako bi i vernici iz Srbije bili u mogućnosti da dođu u Tomislavgrad i prisustvuju obeležavanju 150 godina crkve Sveti Nikola u Tomislavgradu.


Zaključak na kraju sastanka može se definisati u nekoliko rečenica.

Prioritet je da se pokrene akcija obnove crkve na Gradini kroz pripremu potrebne dokumentacije, dobijanje sredstava od donacija i podnošenje zahteva za pomoć u obnovi crkve opštini Tomislavgrad. Smatramo da će se u tu akciju uključiti i neke društvene i privredne organizacije i pojedinci iz Tomislavgrada, kao i vernici sa područja Tomislavgrada u rasejanju.Zapisničar                                       Predsednik UO Udruženja
__________                                    _____________________
Milan Karan                                               Pero Važić

NOVOSTI 12.04.2014


SPISAK UPLATE ČLANARINE I DONACIJA ZA 2013. GODINU
Spisak uplate članarina i donacija za 2013. godinu mozete pogledati u poglavlju donacije